Az interneten régóta megtalálható egy felvétel, amin 3 barát utazik együtt az éjszaka közepén. Látszólag átlagos, utazós vlognak tűnik a videó, de mikor megállnak, hogy felvegyenek egy lányt az út széléről, minden megváltozik. Statikus zörejek, képtorzulások zavarják a felvételt, majd elszabadul a pokol.

A videót több változatban is feltették a YouTube-ra, az első feltöltés ideje körülbelül 2006-ra datálható. Különösebb leírást nem csatoltak hozzá, mindössze annyit tudunk, hogy a videón rögzítettek 2003. július 12-én történtek valahol Portugáliában, Sintrában, a felvételt pedig egy bizonyos David kamerája rögzítette.

A videó nagy részében nemigen történik semmi különleges. Röviden összefoglalva 3 fiatal utazik az éjszaka, de feltételezhetően eltévednek. Mialatt keresik a megfelelő útvonalat, folyamatosan beszélgetnek. Egészen addig nem találhatjuk furcsának a videót, amíg meg nem jelenik egy fehér ruhás lány az út szélén. A sofőr lelassít, majd megáll, mondván, hogy a lány egyedül van, haza kellene vinniük. Az anyós ülésről érkezik némi tiltakozás, mivel a stoppos elég furán néz ki, furán viselkedik, de végül úgy döntenek, felajánlanak egy fuvart az idegennek. A lány nem túl bőbeszédű, pontos uticélt sem nevez meg, ahová tartana. Ha ez nem lenne elég gyanús, akárhányszor a kamerába néz, a kép eltorzul, furcsa, sistergő hangot hallunk. A csapat értetlenül áll a dolog előtt, de betudják a lány fura viselkedését annak, hogy David végig rögzíti a beszélgetésüket. Az egyetlen, amit végül sikerül kiszedni a stopposból, hogy a neve Teresa. A felvétel vége felé a lány előrehajol, majd egy pontra mutat az út mentén. Az autóban lévők nem értik, mi történik, ám Teresa ekkor elmondja, pontosan azon a helyen volt egy balesete. Amibe belehalt. Az események itt felgyorsulnak, az eddig szép arcú lányt elborítják a sebek, az autó pedig vélhetően kisiklik és felborul. Zárásként egy rövid magyarázatot kapunk, hogy a barátok balesetet szenvedtek, akik közül csak a kamerás, David maradt életben, a rendőrség pedig azóta is nyomoz az ügyben.

autosprint teresa fidalgo szellem stoppos virus video clickbait

Mielőtt őrült körlevél küldésbe kezdenénk, érdemes lenne megvizsgálni a felvételt. Első ránézésre baromi hitelesnek tűnik, a párbeszédek nem erőltetettek, mint a legtöbb hoax (kamu) videó esetében. A kivitelezés is élethű, a kamera felvételének minősége nem full HD, egy jó kézi kamerás videóhoz hűen pedig elmaradhatatlan a kép ide-oda rángatása. Maga a „történet” viszont felvet pár kérdést. Ki az a Teresa, hogy került a felvétel a világhálóra, és hol van David? Vizsgálódjunk szép sorjában. Teresa Fidalgo legendája nem ismeretlen a Portugál kultúrában. Valójában az egész világon találkozni ezzel a rémmesével. Teresa Fidalgo egy balesetet szenvedett, fiatal lány, akinek a lelke nem talál nyugodalmat, és annak az útnak a mentén kísért, ahol utolérte a végzet. Magányosan, szomorúan áll az út mellett, ám aki felveszi, azt magával viszi a halálba. Ismerős történet, ugye? Szinte mindenhol hallani ezt a történetet, csak épp a helyszín vagy a név változik. Hogy került a felvétel az internetre? A kérdésre nagyon sokáig nem érkezett válasz, így elkezdődött a vad konspiráció. Többen úgy vélték, a rendőrség által titokban tartott felvétel látott napvilágot, és magánnyomozói státuszba helyezték magukat. Egyre több videó és blog bejegyzés született a Teresa Fidalgo utáni kutatásról. Mint kiderült, Teresa Fidalgo a valóságban is autóbalesetet szenvedett, a tragédia helyszínén pedig különös, megmagyarázhatatlannak vélt események történtek. Több autós is látni vélt egy fehér ruhás nőt, így hamar a lányon ragadt a „Portugál Fehér Hölgy” név. Néhány lelkes blogger terjeszteni kezdte a hírt, hogy a Teresa által okozott baleset még a hírekben is szerepelt. Mindezek ellenére akadtak bőven olyanok, akiket nem sikerült meggyőzni. Ennek az az egyik oka, hogy egy elég ostobán megírt körlevél kezdett terjedni a Facebookon. A tartalma röviden annyi: ha a felhasználó nem küldi tovább a szöveget legalább 20 embernek, Teresa pontban éjfélkor előmászik az ágy alól, és végez mindenkivel, akit a közelben talál. Lassacskán két ellenséges tábor alakult ki az internetezők körében: a megrögzött Teresa Fidalgo mániákusak és a szkeptikusok. De mi is vetett véget a vitának? Itt a válasz a harmadik kérdésre, vagyis hogy hová lett David. Többen úgy hitték, a rendőrség elhallgattatta a férfit, ezért nem beszél. Megnyugodhat mindenki, David a legnagyobb rendben van. A rengeteg konspiráció hatására úgy döntött, lerántja a leplet a videót övező titokról.

autosprint teresa fidalgo szellem stoppos virus video clickbait

Talán többen hallottak már a vírus videó elnevezésről. Ez gyakorlatilag egy olyan kisfilm, amelyet internetes terjesztésre terveztek. Valamilyen tartalomnál fogva (megbotránkoztató, megdöbbentő, félelmetes, megható) érdekesnek találják az emberek, így viszonylag rövid idő alatt nagy tömegekhez képes eljutni. A balesetről készített felvétel valójában egy kisfilm, ami a The curve (A curva) nevet viseli. David, aki egyébként a film rendezője és producere elárulta a médiának, a célja az volt, hogy megmutassa, miként képes elterjedni egy vírus videó, és mennyire hiszékenyek az emberek. A dolog anyagi vonzata mellett sem lehet elmenni szó nélkül, ugyanis a 700 000 megtekintés után nem kevés pénz folyt be a készítőknek. A videónak még weboldal is készült, amit a http://acurva.net címen lehet elérni. A The curve megjelent DVD-n is, ahol a teljes, 12 perces felvételt valamint a készítőkkel készített interjúkat lehet megtekinteni.

Az eset tanulsága rém egyszerű: nem kell mindent elhinni, amit az interneten látunk. A The curve remek példa arra, hogy egy hoax is képes majd egy millió ember fantáziáját megmozgatni. Óvakodjunk tehát a clickbaittől (kattintásvadász internetes tartalom), és alapos mérlegelés után kezdjünk el barangolni a világhálón.